Dnevnik.hr: Sindikat medicinskih sestara upozorava na netransparentnost privatizacije primarne zdravstvene zaštite

Sindikat medicinskih sestara upozorava na netransparentnost privatizacije primarne zdravstvene zaštite

Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara upozorili su u petak na netransparentnost najavljene privatizacije primarne zdravstvene zaštite, jer ih unatoč njihovu upitu od prije dva tjedna ministar zdravstva Milan Kujundžić još nije informirao o tome, iako su medicinske sestre jedan od važnih nositelja zdravstvenog sustava.


Predsjednica Glavnog vijeća sindikata Anica Prašnjak ustvrdila je na konferenciji za novinare da se prodaja koncesijskih ambulanti i domova zdravlja očito namjerava provesti na nezakonit i neustavan način, a zdravstveni i nezdravstveni radnici o tome nisu primjereno obaviješteni.

Ministar je, kako doznajemo, razgovarao sa svim relevantnim čimbenicima, ali medicinske sestre nije prepoznao takvima, što smatramo velikim propustom koji vladajuća garnitura treba ispraviti, istaknula je Prašnjak.

Medicinske sestre su najbrojniji djelatnici u sustavu zdravstva, a u primarnoj su članovi tima koji odrađuju dobar dio posla vezan uz terapeutsko-dijagnostičke postupke. Stoga zaslužuju da im se objasni mogućnost sudjelovanja u otkupu tih prostora, koji će se nuditi samo jednoj kategoriji visokoobrazovanih djelatnika, odnosno liječnicima, rekla je Prašnjak.

Neprihvatljiv nam je otkup javnog dobra koje će prijeći u privatne ruke, poručila je Prašnjak, pogotovo jer je primarna zdravstvena zaštita u odnosu na zdravstvo u cjelini najmanji trošak. “To smo stvarali svi mi plaćajući poreze i doprinose, a sada nemamo pravo u tome sudjelovati i odlučivati”, rekla je.

Plaće sestara od 4000 do 6000 kuna

U Europi su trenutno 8,3 medicinske sestre na 1000 stanovnika, a u Hrvatskoj samo 5,6, što pokazuje zdravstveni statistički ljetopis iz ove godine u kojem se govori o 68.411 zdravstvenih radnika, od kojih 32.511 medicinska sestra.

Medicinske sestre se više ne javljaju na natječaje, a u KBC-u Zagreb postoji zabrana zapošljavanja pa se uvode restrikcije i posao se prelijeva na postojeće zaposlenike. Pritom se plaće medicinskih sestara kreću od 4000 do 6000 kuna, uključujući sve dodatke, naglasila je Prašnjak.

Postojećim tempom treba nam 60 godina da dostignemo pretkriznu razinu zaposlenosti medicinskih sestara, upozorila je Prašnjak dodavši kako ih trenutno u sustavu nedostaje oko 12.000. Osim boljiih plaća, u EU su bolji uvjeti rada i života, omogućuje se napredovanje i ulaganje u cjeloživotno obrazovanje, a u nas se to ne vidi i ne razumije, rekla je Prašnjak.

Predsjednica sindikata Brankica Grgurić poručila je da sindikat neće dopustiti da se o privatizaciji primarnog zdravstvenog odlučuje bez medicinskih sestara, već će stati u zaštitu ne samo njih nego i pacijenata.

“Tražimo očuvanje i jačanje solidarnog javnog zdravstvenog sustava na opće dobro osiromašenog hrvatskog puka. Treba zabraniti miješanje praksi, a privatizaciju sustava možemo djelomično podržati samo bude li se provodila privatnim kapitalom”, kaže Drlje. (Hina)

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *