Konferencija za medije sindikata javnih službi, 2.10.2017.

Sindikati javnih službi održali su konferenciju za medije kako bi podsjetili na stanje plaća u javnom sektoru, a ujedno i najavili da će u narednim pregovorima tražiti vraćanje plaća u javnom sektoru na razinu iz 2008.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec prozvao je Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti za kašnjenje pri donošenju Rješenja o sastavu pregovaračkog odbora sindikata za sklapanje TKU-a, zbog čega pregovori kasne. Naime, iako su sindikati svoje prebrojavanje proveli još u svibnju i odmah nakon toga podatke temeljem kojih im se utvrđuje reprezentativnost poslali Povjerenstvu, isto je donijelo rješenje, bez kojeg se ne mogu započeti pregovori, tek 19. rujna, a sindikatima ih je dostavilo deset dana kasnije. Budući da pregovori trebaju završiti do kraja listopada kada ističe produžena primjena sada važećeg TKU-a, Mihalinec je pozvao Vladu RH da već danas pošalje sindikatima poziv za početak pregovora kako bi se s njima započelo čim prije. Naglasio je kako sindikati ulaze u ove pregovore s osjećajem gorčine i prevarenosti jer Vlada nije ispoštovala Sporazum o osnovici za plaće koji je jasno regulirao kako će se osnovica povećavati kada se izađe iz krize. Plaće u javnom sektoru zamrznute su od 2009., dok su ostale plaće rasle pa se razlika među njima sve više povećala te danas plaće javnog sektora zaostaju 15,2 posto za privredom te će toliko povećanje plaća biti početni zahtjev sindikata javnih službi u predstojećim pregovorima za TKU, rekao je Mihalinec.

Makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin potkrijepio je grafovima podatak kako je potrebno povećati osnovicu za plaće za 15,2 posto samo kako bi se ponovno dosegao odnos od 95,7 posto iznosa plaće u privredi za plaću u javnom sektoru, koliko je bio 2008. godine. Dodao je kako će ovisiti o prioritetima politike hoće li biti novca za rast plaća ili će se novac utrošiti za nabavu vojnih aviona ili povećanje povlaštenih mirovina poput braniteljskih, čiji je prosjek u srpnju 2017. iznosio 5.139 kuna, što je 226 posto prosječne obične mirovine.

Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara, rekla je da sindikati ne traže povećanje plaća već “niveliranje u odnosu na ono što su izgubili od 2006.” Povećanjem plaća u velikom dijelu bi se moglo zaustaviti iseljavanje iz Hrvatske jer ako se nastavi ovako, neće se sutra imati tko brinuti za naše građane, poručila je Prašnjak.

Predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Ivezić naglasila je kako sindikati zapravo ne traže povećanje plaća, nego da im se vrati ono što im je zadnjih godina oduzeto raznim uredbama i zakonima. Naglasila je kako je sustav socijalne skrbi zbog iseljavanja njegovatelja i medicinskih sestara spao na samo 65 posto zaposlenih u odnosu na minimalne normative.

Vilim Ribić, predsjednik Matice te predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti zapitao se koji su prioriteti Vlade sada kada je aktivan rast BDP-a te se ostvaruju prihodi u proračunu; hoće li se plaćati rad, produktivnost i inicijativa malih poduzetnika, obrtnika i onih koji svojim radom zarađuju sredstva za život ili će se poticati one skupine koje predstavljaju jak utjecaj u društvu i na kojima se temelje izborni rezultati vladajuće stranke. Dodao je kako Hrvatska ima četiri problema: iseljavanje, demografsku kataklizmu, stagnaciju zapošljavanja te gospodarsku depresiju, a riješile bi ih veće plaće na svim razinama. Međutim, imperativ je držati cijenu rada koju su Milanović i Linić srušili radi navodne konkurentnosti Hrvatske na inozemnim tržištima, što je vidljivo iz toga što Marić i Dalić nastavljaju isti neoliberalni recept – smanjiti javnu potrošnju u cijeloj zemlji. Rezultat takve politike je uništen državni aparat, a cijenu će platiti običan čovjek koji se na kraju neće imati gdje liječiti. Zaključio je kako je rast plaća imperativ ove zemlje, a je li to ova vlast prepoznala i hoće li se pokazati narodnom vidjet će se u predstojećim pregovorima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *