Intervju za Dubrovnikpress.hr portal

Predsjednik dubrovačkog Sindikata medicinskih sestara/tehničara Ivan Večerin: Imamo nultu stopu tolerancije za “mobbing”

Piše:

U zadnjih godinu dana otkako sam predsjednik nemamo niti jedan slučaj “mobbinga” u našoj bolnici, rekao je predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara Ivan Večerin za portal Dubrovnikpress.hr. Naime, u Sisku nedavno je došlo do pobune zdravstvenih djelatnica upravo po pitanju “mobbinga”, a naposljetku morao je intervenirati i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Podsjetimo, čak 13 sestara Opće bolnice Sisak otvorilo je ljetos istovremeno bolovanje “jer uslijed pritisaka i zlostavljanja dovedene u stanje da nisu sposobne voditi brigu o pacijentu”. No, po tom pitanju, izgleda, u Dubrovniku je sve u redu.

Večerin, koji je i predsjednik Radničkog vijeća, pa objedinjuje dva tijela koja bi svakako trebala biti informirana o eventualnom zlostavljanju radnika, dakle govori kako nema zabilježenih slučajeva, ali napominje i “kako naravno ne isključuje mogućnost da je isto postojalo”.

– Ne bih stvarao neke pretpostavke, ima li toga u bolnici ili nema, ali ono što želim naglasiti je da, ukoliko i ima takvih slučajeva, kako se oni svakako trebaju prijaviti. Ovim putem pozivam sve djelatnike bolnice da ako trpe nekakvo zlostavljanje od bilo koga, da mi se obrate s punim povjerenjem, a ja garantiram da će i Sindikat i Radničko vijeće stati iza njih 100 posto! Dakle, za takav oblik ponašanja imamo nultu stopu tolerancije, a isto se očekuje i od odgovornih institucija. – objasnio je Večerin.

Objasnio je i kako bi s aspekta medicinskih sestara, ali i drugog osoblja, ocijenio atmosferu rada u dubrovačkoj bolnici.

– Gledajte, rad u kolektivu kao sto je jedna opća bolnica se sigurno u mnogočemu razlikuje od rada u nekim manjim i jednostavnijim kolektivima. Prvenstveno, u takvom jednom kolektivu zajedno radi i surađuje mnogobrojno osoblje različitih struka te različitog stupnja obrazovanja, a svakako treba naglasiti i da je sami posao prilično stresan. Uzimajući sve to u obzir, naravno da ima situacija i momenata kada atmosfera i nije baš najbolja, tj. da je narušena. Ali, to su izolirane situacije i momenti, za razliku od “mobbinga” koji je po definiciji učestalo i dugotrajno sustavno zlostavljanje pojedinca s ciljem ugrožavanja njegovog ugleda, časti, dostojanstva i integriteta. – objasnio je Večerin.

– Prostora za napredak uvijek ima, a on se može ostvariti boljom komunikacijom, edukacijom osoblja, te naravno rasterećenjem jer smo svjesni da su danas zdravstveni djelatnici opterećeni obujmom posla i prekovremenim radom te da im je odgovornost sve veća i veća. – zaključio je za portal Dubrovnikpress.hr  predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i Radničkog vijeća Ivan Večerin.

Link na originalni članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *