„Budućnost plaća u javnim i državnim službama“ , okrugli stol u Matici hrvatskih sindikata

„Budućnost plaća u javnim i državnim službama“ naziv je okruglog stola u sklopu ESF projekta „Jačanje socijalnog dijaloga – doprinos bipartitnim i tripartitnim procesima“ koji je održan 01. srpnja 2016. u Matici hrvatskih sindikata.

Na raspravi su sudjelovali: doc. dr. sc. Dragan Bagić, docent na odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta i savjetnik za istraživanje javnog mnijenja Ipsos Pulsa, Krešimir Rožman, stručnjak iz područja radnog prava i urednik časopisa Radno pravo, predstavnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Irena Cvitanović, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Milićević Pezelj te Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Doc. dr. sc. Dragan Bagić, prezentirao je usporednu analizu kolektivnih ugovora u javnim i državnim službama. Analiza više od 200 kolektivnih ugovora u javnom sektoru i gospodarstvu, pokazala je kako u ta dva sektora ne postoji supstancijalna razlika glede različitih dodataka i materijalnih prava.
Istraživanje je pokazalo kako je najveća razlika u pravima između onih koji nemaju kolektivni ugovor i onih koji ih imaju te je naglasio kako su neopravdani u javnosti prisutni zahtjevi za drastičnim restrukturiranjem prava zaposlenih u javnom sektoru.

Ostali sugovornici u raspravi osvrnuli su se na poštivanje, primjenu i tumačenje propisa i zakona vezane za kolektivne ugovore te naglasili važnu ulogu socijalnog dijaloga kao jednog od glavnih instrumenata zaštite radničkih prava.
Činjenica je da su danas radnici suočeni sa kršenjem kolektivnih ugovora od strane poslodavaca. Neplaćanje prekovremenog rada, nepoštivanje ugovora i zakona, potplaćenost radnika, iseljavanje radnika naročito mladih samo su neki od primjer nepoštivanja materijalnih prava radnika.

Rješenje problema jest u rastu plaća radnika i povećanje životnog standarda građana, međutim današnja politika godinama ne ide u smjeru nacionalnog blagostanja već u smjeru zadovoljstva osobnih interesa pojedinaca.

Zaključno svemu, rasprava na okruglom stolu istaknula je već poznatu poziciju radnika u državnom i javnom sektoru, a cilj analize bio je pomoći i pridonijeti bipartitnim i tripartitnim procesima, odnosno jačanju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj.

 

LINK NA ORIGINALNI ČLANAK

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *