U SVIJETU NEDOSTAJE 6 MILIJUNA MEDICINSKIH SESTARA

Svijetu nedostaje šest milijuna medicinskih sestara – WHO

 | Autor: Hina
(Hina/EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u utorakda u svijetu, koji je trenutno zahvaćen pandemijom novog koronavirusa, nedostaje gotovo šest milijuna medicinskih sestara.


UN-ova agencija je zajedno s udruženjima “Nursing Now” i “International Council of Nurses” (ICN) u izvješću istaknula ključnu ulogu medicinskih sestara koje čine polovicu medicinskog osoblja u svijetu.

“Medicinske sestru su kičma svakog zdravstvenog sustava”, kazao je predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, podsjetivši da su i sada na prvoj crti bojišnice u borbi protiv covida-19.

“Ali, to je još uvijek 5,9 milijuna manje od potrebnog broja”, stoji u izvješću.

Najviše sestara nedostaje u siromašnijim zemljama Afrike, jugoistočne Azije, Bliskog istoka i u dijelovima Južne Amerike.

Također upozorava da taj  problem rezultira isrcpljivanjem medicinskih sestara koje rade.

Predsjednica udruženja “Nursing Now”  Mary Watkins pozvala je na sveobuhvatnije testiranje zdravstvenih radnika u aktualnoj situaciji s koronavirusom.

Tvrdi da veliki broj zdravstvenog osoblja ne ide na posao jer se boje da su zaraženi, a to ne mogu dokazati.

U Italiji su od covida-19 preminule 23 medicinske sestre, devet posto medicinskog osoblja je zaraženo, dok iz Španjolske stižu vijesti da je koronom zaraženo do 14 posto zdravstvenih radnika.

Izvješće također navodi da bogate zemlje ne školuju dovoljan broj medicinskih sestara te ne mogu zadovoljiti svoje potrebe pa ih uvoze. To, kako je rečeno, samo pojačava zdravstvenu krizu u siromašnim zemljama.

Catton ističe da “80 posto sestara u svijetu brine o 50 posto svjetskog stanovništva”


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *