Pismo predsjednice Glavnog vijeća

Poštovane kolegice i kolege,

na kraju još jedne kalendarske, sindikalnim aktivnostima ispunjenje godine, želimo Vas ukratko podsjetiti na sve ono što je obilježilo ovu godinu kao i osvrnuti se na ono što nas očekuje u sljedećoj godini.


Početak ove godine obilježilo je pokretanje pregovora za izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Nakon vrlo zahtjevnih pregovora, koji će ostati zapamćeni po tome što je Vlada RH po prvi puta odbila prihvatiti dodatak ugovoru parafiran od reprezentativnih sindikata i resornog ministra, sindikalnih akcija pod nazivom „5 do 12“, Dodatak II konačno je potpisan 27. rujna 2019. godine. Nakon potpisivanja Dodatka II Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja krenuli smo s prezentiranjem ugovorenih izmjena i dopuna po sindikalnim podružnicama te će se isto nastaviti i sljedeće godine.
Početkom listopada pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi održali prvi sastanak vezano za pregovore o sklapanju Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Sindikati su zahtijevali da predmet pregovora, osim osnovice za plaće za 2020. godinu, budu i ostala materijalna prava.
Cijeli tijek pregovora bio je u sjeni štrajka u sustavu obrazovanju te je bilo vrlo neizvjesno predvidjeti kako će se pregovori razvijati i kako će izgledati konačan dogovor sindikata javnih službi i Vlade RH.

Početkom prosinca ipak je postignut kompromis pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade RH te je dana 3. prosinca 2019. godine parafiran Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, a 5. prosinca 2019. godine i potpisan.
Pregledom ugovorenih prava u posljednjih nekoliko godina kroz Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i Temeljni kolektivni ugovor, možemo reći da je Sindikat izborio povećanje plaća medicinskih sestara od siječnja 2017. godine do kraja 2019. godine u ukupnom iznosu od 18%, a predstoji nam dogovoreno povećanje osnovice za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 6%.
Navedena povećanja još uvijek nisu ona koja bi zadovoljila medicinske sestre i medicinske tehničare, no predstavljaju jedan korak naprijed u borbi za dostojanstvo medicinskih sestara i medicinskih tehničara, a vjerujemo kako ćemo zajedničkim snagama i zalaganjem uspjeti i u budućnosti napraviti daljnje korake u poboljšanju radno-pravnog položaja medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Ovim putem želimo Vas obavijestiti da je Zajedničko povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koje se zbog pregovora za izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, nije sastajalo više mjeseci, započelo s radom i održalo dvije sjednice.
U prilogu Vam šaljemo zaključke koje je Povjerenstvo donijelo na navedenim sjednicama i koji su verificirani i objavljeni na stranicama Ministarstva zdravstva.
Želimo Vas podsjetiti da nam je sljedeća, 2020. godina izborna godina u kojoj će se provesti izbori za predstavnike tijela Sindikata te sindikalnih podružnica. Očekuje nas održavanje redovne izborne Skupštine. Skupština je nadležna za usvajanje izmjena i dopuna Statuta Sindikata te Vas pozivamo da nam dostavite svoje prijedloge, primjedbe, razmišljanja po pitanju Statuta i ostalih internih akata Sindikata.
Podsjećamo, usvajanju izmjena i dopuna Statuta na Skupštini Sindikata predstoji procedura u kojoj Predsjedništvo Sindikata predlaže izmjene i dopune Statuta i priprema prijedlog Statuta, a Glavno vijeće utvrđuje izmjene i dopune i konačni prijedlog Statuta Sindikata koji se podnosi Skupštini na usvajanje.
Na kraju svim članicama i članovima Sindikata u ovim božićnim blagdanima želimo ljepotu iskrenog zajedništva, a u novoj 2020. godini neka Vas i Vaše najbliže prate zdravlje i veselje te puno poslovnog uspjeha!
S poštovanjem,

Predsjednica Glavnog vijeća HSS MS – MT:
Anica Prašnjak, bacc. med. techn.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *