Intervju za Dubrovački dnevnik

Kako doznaje Dubrovački dnevnik, medicinske sestre i tehničari u Dubrovniku, ali i u ostatku Hrvatske, uskoro bi mogli krenuti u štrajk.

Navodno su jako razočarani jer je Vlada RH danas odbila unaprijed dogovorenu opciju povećanja plaća.

Pitali smo predsjednika dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara Ivana Večerina više o mogućem štrajku, a on je samo pripomenuo da se razmišlja o “ozbiljnim sindikalnim akcijama”.

– Nakon višemjesečnih pregovora sa Vladom RH prošli tjedan smo dogovorili i potpisali tzv. Dodatak 2 kolektivnog ugovora u kojem smo bili dogovorili povećanje plaća u zdravstvu za tri posto od 1. kolovoza 2019. godine te 4 posto od 1. listopada 2019. godine, te još neke pogodnosti, da bi danas saznali da se taj dodatak ne prihvaća. – govori Večerin.

–  S obzirom da na današnji dan ističe trenutni kolektivni ugovor, danas smo potpisali Dodatak 1, kojim produžujemo ovaj ugovor na još 3 mjeseca kako ne bi izgubili barem ta prava. U međuvremenu mi kao udruga ćemo se početi pripremati za ozbiljne sindikalne akcije, jer smo u ovih nekoliko dana uvidjeli da ovoj Vladi i ovom ministru nije niti malo stalo do zdravstvenih djelatnika, pa samim time ni do zdravstva u cjelini. – kazao je Večerin.

– Ovako nas izigrati i zavlačiti pljuvačka je u lice za 70 i nešto tisuća zaposlenika u zdravstvu i krajnje je vrijeme da se svi dignemo na noge i izborimo se za svoja prava. Pozivam javnost da nas podrži jer ovdje se radi o svima nama. Već sada je stanje katastrofalno, a ovakvo tretiranje od strane Vlade potaknuti će i daljnji odljev zdravstvenog osoblja. Pitamo se dali im je to cilj? – istaknuo je predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara Ivan Večerin.

S druge strane, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako je on apsolutno na strani medicinskih sestara i zdrvastvenih djelatnika.

– Oni su potplaćeni u našoj zemlji, treba iskoristiti sve legalne načine da se njihov položaj popravi. Mi se kao ustanova trudimo držati svih ugovornih obaveza, isplatili smo dugovanja za zadnje tri godine, kao i sve zaostatke prijašnjih uprava, a redovito isplaćujemo i darove za djecu, božićnice i isplate regresa, kao što vodimo i evidenciju prekovremenih sati. – izjavio je Bekić.

Prokomentirao je što ako do štrajka zaista dođe.

– On se obično organizira na način da se samo liječe hitni pacijente, odnosno sustav dežurstava ide kao da je vikend te se radi hitna dijagnostika i hitni zahvati. Pacijenti moraju imati skrb, to je uvijek na prvom mjestu. – zaključio je ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić.

 

P.S.

Ovu temu su prenijeli zaista brojni lokalni ali i nacionalni portali i televizije.

Evo između ostalog i prilog na Libertas TV:

https://www.facebook.com/1987117648180676/posts/2843053929253706/

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *