Intervju za Dubrovnik press portal

Što novi Temeljni kolektivni ugovor donosi dubrovačkim medicinskim sestrama i tehničarima…

Piše Vedran Salvia

Usprkos teškim pregovorima između sindikata i Vlade uspjeli smo pronaći kompromisna rješenja te smo u konačnici uspjeli zadržati dosadašnja te ugovoriti neka nova povoljnija materijalna prava, rekao je za portal Dubrovnikpress.hr predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara Ivan Večerin o tome što Temeljni kolektivni ugovor znači za dubrovačke medicinske sestre i tehničare.
Prijedlog TKU-a parafiran je 27. studenoga, nakon 15 sastanaka sindikata i Vlade, a čija primjena je počela od 1. prosinca.

Tom prilikom dogovorena je osnovica plaće u visini od 5.421,54 kuna. Zadržana su i sva materijalna prava kao što su regres, božićnica, dar za djecu u iznosu od 500 kuna, a to pravo prošireno je i na posvojitelje i skrbnike.

– Ono sto je dobro, da su pregovaračke strane dogovorile da će o visini osnovice pregovarati svake godine prije donošenja smjernica ekonomske i fiskalne politike, a što znači da su već sada za svibanj zakazani pregovori o osnovici za 2019. godinu, s time da sindikati inzistiraju da se istovremeno pregovara o povećanju osnovice i za drugu polovicu 2018. Ono oko čega se dosta pregovaralo su troškovi naknade za prijevoz i tu su napravljeni znatni pomaci u korist radnika. U narednom razdoblju zalagat ćemo se za dodatno povećanje osnovice, još povoljniju naknadu prijevoza, uvećanje plaće za poslijediplomski specijalistički studij kao i vraćanje dodatka od 4, 8 i 10 posto za vjernost službi što ćemo nastojati izboriti kroz pregovore za granski kolektivni ugovor. – rekao je Večerin.

– Nažalost, neki su mediji vijest o dogovoru Vlade i sindikata prenijeli naslovima kao da uhljebima idu veće plaće i slično. Javnost bi trebala biti senzibilizirana s našim problemima, kronično nedostaje medicinskih sestara i tehničara, liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika. Podcijenjeni smo i na izmaku snaga zbog obujma posla koji obavljamo upravo zbog nedostatka kadra. Stječe se i dojam da Vladi nažalost nismo prioritet, iako postoje ovi gorući problemi, koje je trebalo već odavno početi rješavati. Na stvarima kao što su zdravstvo i školstvo ne treba štedjeti, jer jedino obrazovana i “zdrava” nacija može prosperirati. – kazao je Večerin.

Na pitanje je li razgovarao sa svojim kolegama iz OB Dubrovnik, odgovorio je “kako je za povratne informacije tu još rano jer ljudi još ne znaju detalje”
– Mogu još samo reći da sam osobno se nadao znatnijem povećanju osnovice, što se nažalost nije dogodilo, ali ono sto je dobro da ona nije “zaleđena” na ovaj iznos cijelo trajanje ugovora tj. 4 godine, nego će se o njoj pregovarati svake godine. – odgovorio je predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara Ivan Večerin.

 

LINK NA ČLANAK http://www.dubrovnikpress.hr/index.php/component/k2/item/28899-sto-novi-temeljni-kolektivni-ugovor-donosi-dubrovackim-medicinskim-sestrama-i-tehnicarima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *