Saborski odbor za rad: Diskriminira li Vlada Republike Hrvatske javne službe?

  • Saborski odbor za rad: Diskriminira li Vlada Republike Hrvatske javne službe?

Dana 29. kolovoza 2017. godine, u zgradi Hrvatskog Sabora, održana je 19. sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na temu „Diskriminira li Vlada Republike Hrvatske javne službe“.

Sjednicom je predsjedavao Gordan Maras, predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koji je poslao poruku Vladi RH da je na sjednici koja će se održati u četvrtak 31. kolovoza 2017. g., potrebno ispraviti nepravdu nanesenu zaposlenicima javnih službi vezanu uz pitanje donošenja Odluke o 2%, jer za to novaca ima.

Sindikati javnih službi naglasili su kako problem od 2% može riješiti samo Vlada Republike Hrvatske na način da svojom Odlukom izjednači osnovicu državnih i javnih službi, a ukoliko do toga ne dođe, isti će se koristiti svim zakonom dozvoljenim sredstvima kako bi ostvarili svoja prava.

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak situaciju u zdravstvenom sustavu ocijenila je vrlo teškom ne samo za zaposlenike nego i korisnike zdravstvene zaštite zbog velikog odljeva i preopterećenosti medicinskog osoblja uz postojeću zabranu zapošljavanja. Ljudi su na izmaku snaga sustav vapi za novim kadrom, upozorila je. Osvrnula se i na najavu ukidanja koncesije ordinacija u domovima zdravlja rekavši kako su oni opće dobro i ne mogu se olako prodavati i biti u vlasništvu onih koji u njih nisu ulagali.

Na izjavu Karoline Ivanković, pomoćnice Ministra rada i mirovinskog sustava, da sindikati ne trebaju prijetiti akcijama, sindikati javnih službi složili su se kako takve najave nisu nikakva ucjena već legitimno sredstvo za ostvarivanje njihovih prava.

Pomoćnik Ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Josip Masnić u završnom izlaganju napomenuo je kako još uvijek nije donesena Odluka Vlade RH o povećanju osnovice za 2% za službenike u javnim službama te time ostaje otvoren prostor da se ta odluka i donese.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *