Što je regres i tko ima pravo na regres?

Obaviještavamo Vas da će isplata regresa biti sa plaćom za lipanj, odnosno 15.07.2017., a dalje u tekstu pročitatjte što je zapravo regres…

ŠTO JE REGRES I TKO IMA PRAVO NA REGRES?

Zakon o radu ne propisuje pravo radnika na regres, što znači da nema zakonske obveze za isplatu regresa radnicima. Poslodavac ima tu obvezu ako je regres propisan kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

U našem slučaju regres se isplačuje jer je tako Sindikat ispregovarao u kolektivnom pregovaranju pa tako u TKU ZA SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE U JAVNIM SLUŽBAMA piše:

Članak 59.

1. Zaposleniku pripada pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora.
2. O visini regresa Vlada RH i sindikati javnih službi pregovarat će svake godine u postupku donošenja Prijedloga Državnog proračuna, s time ako se dogovor ne postigne, regres iznosi najmanje onoliko koliko je bila zadnja isplata regresa u visini koja proizlazi temeljem ugovora između Vlade i sindikata.
3. Regres se isplaćuje jednokratno najviše jednom godišnje najkasnije do kraja lipnja tekuće godine, a zaposlenicima koji se kasnije zaposle, ili zbog duljeg bolovanja, korištenja rodiljnog/roditeljskog dopusta i sl. nisu u to vrijeme na poslu, regres se isplaćuje najkasnije 7 dana prije početka korištenja godišnjeg odmora.
4. Pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora.

 

Svrha regresa je podmirivanje troškova odmora koji radniku nastaju kao povećani troškovi odmora, putovanja i sl., i to upravo u razdoblju korištenja godišnjeg odmora. Dakle, radnik ima pravo na regres ako je propisan gore navedenim pravilnikom ili ugovorima, te ako će stvarno koristiti godišnji odmor. Ukoliko radnik nije koristio godišnji odmor, tada niti nema pravo na regres za godišnji odmor.
Regres se isplaćuje jednokratno najviše jednom godišnje najkasnije do kraja lipnja tekuće godine.

 

Vaš Sindikat

Jedna misao o “Što je regres i tko ima pravo na regres?”

  1. Da li imam pravo na regres?zaposlena sam u programu Radom za zajednicu i sebe.Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama,program traje 24mj.Lijep pozdrav Kata Bajt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *