Dnevnik.hr: Nedostaje nam 12 tisuća medicinskih sestara…

U Hrvatskoj nedostaje gotovo 12 tisuća medicinskih sestara i tehničara. Bez njih zdravstveni sustav ne bi bio održiv, ali ipak su zanemareni i rade u teškim uvjetima pa ne čudi što mnogi odlaze u inozemstvo.

 

Antonija Marić već 23 godine radi kao medicinska sestra na Odjelu za intenzivno liječenje djece. Od jutra ima niz zaduženja, a zbog vrlo teških i kompliciranih dijagnoza kod djece, nikada ne zna kako će dan završiti.

“Imamo pune ruke posla. Radeći na odjelima intenzivne medicine, a posebice na Odjelu kao što je ovaj gdje se liječe mali pacijenti koji boluju od najtežih bolesti, medicinska sestra osim nekih osnovnih znanja mora posjedovati dodatna specifična znanja”, kaže Marić.

Uza sve to, mora biti oslonac malenim pacijentima i njihovim obiteljima. “Ne možete otići kući i zaboraviti što se dešava na odjelu. Svakodnevno živimo s tim našim pacijentima i to stvarno nekad zna biti opterećenje, kako za nas tako i za naše obitelji, ali jednostavno moramo imati neke mehanizme kako da odvojimo privatno od poslovnog”, kaže sestra Marić.

Bez medicinskih sestara zdravstveni sustav bio bi neodrživ. “One su 24 sata uz bolesnika, njihova je prisutnost neprocjenjiva. Nekada smo bile zvanje, sad smo profesija”, kaže Marija Orlić Šumić, glavna medicinska sestra, a Jasminka Horvatić, magistra sestrinstva pokušala je u tri riječi opisati medicinske sestre – požrtvovnost, ljubav i zalaganje.

U Hrvatskoj nedostaje gotovo 12 000 medicinskih sestara i tehničara. Nedavno su, u nekim bolnicama, stvari koliko-toliko krenule nabolje. “U zadnjih deset mjeseci zaposlili smo oko 250 novih medicinskih sestara i tehničara. Međutim, to nije dovoljno. Nama u ovom trenutku prema postojećem Pravilniku Ministarstva zdravstva još nedostaje oko 600 medicinskih sestara i tehničara“, kaže Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Milan Kujundžić, ministar zdravstva poručuje kako će se problemi oko zapošljavnja riješiti. “Prema, s jedne strane, potrebama i s druge strane mogućnostima – postupno ćemo zapošljavati”, kaže Kujundžić, dodajući da će se to dogoditi “u narednim mjesecima”.

Jer jedino uz brze i konkretne mjere, poput novih zapošljavanja i boljih uvjeta rada, moći će se zaustaviti daljnji odlazak medicinskih sestara i tehničara.

LINK NA ORIGINALNI ČLANAK

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *