Važna obavijest

Pozivamo sve članove podružnice zaposlene u OB Dubrovnik koji su imali pravo na Dar u prigodi Sv. Nikole (djeca do 15. godine života) u razdoblju od 2012. do 2015. godine, da se jave svom predstavniku u Izvršnom odboru, kako bi se napravio popis, te se krenulo u tužbe.

S obzirom da se ipak nismo uspjeli dogovoriti sa Upravom oko isplate gore navedenih zaostalih dugovanja, iako je bilo nekakvih naznaka da će se to dogoditi, prinuđeni smo svoja potraživanja rješavati sudskim putem.

Dakle prvi korak je da napravimo točan popis članova koji ostvaruju ovo pravo, a o sljedećim koracima ćemo vas obavještavati.

Za sve nejasnoće slobodno nam se obratite!

 

 

Upravi smo poslali dopis koji prenosimo u cijelosti:

 

PREDMET: Dar u prigodi dana Svetog Nikole

               -čl. 70 Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama

 

 Poštovani,

     Nastavno na naš usmeni razgovor na ovu temu, a vezano za točan iznos koji je poslodavac dužan isplatiti ukazujem vam da Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama sklopljenim 12. prosinca 2012. godine, je propisano  da o visini dara za djecu Vlada RH i sindikati javnih službi pregovaraju svake godine u postupku donošenja Prijedloga Državnog proračuna, s time da, ako se dogovor ne postigne, dar za dijete iznosi najmanje onoliko koliko je bila zadnja isplata dara za djecu u visini koja proizlazi temeljem ugovora između Vlade RH i sindikata.

     Sporazumom sklopljenim 29. lipnja 2007. godine, koji je posljednji potpisani sporazum takve vrste, Vlada RH i sindikata javnih službi utvrdili su visinu regresa, božićnice i dara za djecu u 2007. godini. U tom smislu, Vlada RH i sindikati javnih službi usuglasili su se da visina dara za djecu iznosi 500,00 kuna.

     Dakle, iz ovoga proizlazi ne samo da je poslodavac prema zaposlenicima dužan 3 puta po 500kn (za svaku neisplaćenu godinu), nego i 100kn za godinu 2014. kada je isplaćeno 400 umjesto spomenutih 500kn. Slijedom toga, ispada da je poslodavac ostao dužan ukupno 1600kn po 1 djetetu i kada bi pristali na vašu ponudu da se taj zaostatak isplaćuje svake godine razlikom od obveznih 500 do zakonski mogućih 600kn tj. sa 100kn godišnje dolazimo do toga da će se ta potraživanja podmiriti za 16 godina. Jasno je da takav scenarij ne odgovara našem članstvu, te smo, zbog nemogućnosti da pronađemo bolje rješenje prinuđeni ići u tužbe kako bi smo sudskim putem pokušali ostvariti naša prava zajamčena čl. 70 Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

U prilogu vam šaljem Sporazum između Vlade RH i sindikata javnih službi.

sporazum Vlade RH i sindikata 2007.

 

 

 

  

                       

                                                                                              Sindikalni povjerenik                                                                                                                                            Ivan Večerin bacc.med.tech.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *