Obilježena 25. obljetnica osnutka Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, 11. svibnja 2016.

11. svibnja 1991. godine, uoči Međunarodnog dana sestrinstva, skupina medicinskih sestara osnovala je strukovni sindikat medicinskih sestara zaposlenih u sustavu zdravstva koji je jučer, dana 11. svibnja obilježio vrijedan jubilej, dvadeset pet godina postojanja.

Povodom toga dana, u srijedu, 11. svibnja 2016. održana je svečana proslava 25. obljetnice našeg Sindikata u hotelu Panorama na kojoj su prisustvovali brojni naši članovi podružnica koji sve ove godine vrijedno i predano rade u cilju promoviranje sestrinske struke i borbi za bolja radnička prava.
Svečanoj proslavi također su prisustvovali brojni uvaženi gosti: akademik Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog Sabora, pomoćnica ministra zdravlja, dr. sc. Delfa Radić- Krišto, dr. med., direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu, mr. Dražen Jurković, dr.med., dr. Jozef Krejbych glavni tajnik EPSU organizacije za Središnju Europu, najveće europske organizacije sindikata javnih službi koja okuplja 8 milijuna djelatnika iz više od 265 sindikata te organizira radnike u svim segmentima gospodarstva cijele Europe, a čiji je član i HSSMS MT, potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata, profesor Branimir Mihalinec, v.d. Predsjednice HKMS Slava Šepec, Predsjednica HUMS-a Tanja Lupieri, ravnatelji zdravstvenih ustanova i pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo, glavne sestre te novinari, odnosno predstavnici medija.

Podsjetimo, početkom 90 – tih godina javila se potreba za organiziranjem medicinskih sestara u svoj strukovni sindikat te je 11. svibnja 1991. godine u Zagrebu održana Osnivačka skupština Sindikata na kojoj je za prvu predsjednicu izabrana viša medicinska sestra, gospođa Milena Delak.
Dvadeset pet godina poslije Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara je najveći strukovni sindikat u Republici Hrvatskoj te djeluje na cijelom području Republike Hrvatske i nezaobilazan je čimbenik u promoviranju struke, borbi za bolja materijalna prava zaposlenih medicinskih sestara i medicinskih tehničara te u socijalnom dijalogu i kolektivnom pregovaranju.

Obilježavanjem dvadeset pete obljetnice osnutka i rada Sindikata zahvaljujemo svim članovima i svima koji su proteklih dvadeset pet godina na bilo koji način sudjelovali u aktivnostima i radu Sindikata.

Ovim putem čestitamo četvrt stoljeća postojanja sestrinskog sindikata te vjerujemo da ćemo i u narednim godinama kao i do sada njegovati i promovirati osnovna načela sindikata: solidarnost, znanje, zajedništvo i jednakost.

Cilj nam je i dalje ustrajno i marljivo zalagati se za poboljšanje položaja medicinskih sestara i medicinskih tehničara, za bolja materijalna i socijalna prava, kako medicinskih sestara tako i ostalih radnika u sustavu zdravstva, ali i svih radnika i građana u Republici Hrvatskoj.

sindikat-panorama

U nastavku pročitajte što su mediji objavili povodom obilježavanja 25 godine postojanja Sindikata.

hrt.vijesti.hr: Sindikat medicinskih sestara obilježio 25 godina postojanja

sabor.hr: “Reiner na obilježavanju rada Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara”

nezavisni.hr: “Reiner na obljetnici HSSMS MT”

cropix.hr: “Zagreb, 11.05.2016 – Proslava obljetnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara”

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *